Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Turistaházak a Magas-Tátrában képes leírás - Turistaház.tlap.hu
részletek »

Turistaházak a Magas-Tátrában - Turistaház.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: turistahaz.tlap.hu » Turistaházak a Magas-Tátrában
Keresés
Találatok száma - 8 db
Halastavi Menedékház

Halastavi Menedékház

A Magas-Tátrában, a Halastavi-völgyben (Dolina Rybiego potoku), a Tátra egyik legszebb tava, a Halastó (Morskie Oko) partján található a Lengyel-Tátra legrégebbi menedékháza, a Halastavi menedékház (1406 m). A menedékház tornácairól és ablakaiból nem csak a Halastóra nyíló kilátásban gyönyörködhetünk, hanem a tó felett emelkedő, festőien szép Menguszfalvi-csúcsokban, a Tengerszem-csúcsban, valamint a Barát jellegzetes sziluettjében.

Hunfalvy-hágó alatti Menedékház

Hunfalvy-hágó alatti Menedékház

A Magas-Tátrában ez a legmagasabban lévő menedékház (2250 m). Csak nyáron van nyitva (május-október). A Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) oldalvölgyében, a Hunfalvy-völgyecskében (Dolinka pod Váhou) épült a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető nagyforgalmú ösvény mellett. A ház megépítéséről már a XIX. század végén értekeztek, de az műszaki - és főleg anyagi - nehézségek miatt csak 1932-ben építették meg. Az eredetileg földszintes épületet 1977-ben emelettel bővítették ki.

Lengyel-Öt-tavi Menedékház

Lengyel-Öt-tavi Menedékház

A Lengyel-Tátra szívében, a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich) fekvő Elülső-tó (Przedni Staw Polski) északi partján áll a Lengyel-Tátra legmagasabban épült menedékháza, az egész évben nyitva tartó Lengyel-Öt-tavi menedékház (1672 m). A jelenlegi menedékház már az ötödik turistahajlék a Lengyel-Öt-tó völgyében, egyúttal az első, amelyik az Elülső-tó partján található. A Tátra Egyesület (TT) kezdeményezésére 1876-ban a Kis-tó (Mały Staw Polski) partján, a korábbi pásztorszállások közelében építették fel a Zejszner-kunyhó (Schronisko im. Ludwik Zejsznera) névre keresztelt, gránittömbökből készült kicsiny menedéket. Az egy helyiségből álló kezdetleges menedéket csak nyáron látogatták, télen pedig felügyelet nélkül hagyták, állaga így folyamatosan pusztult. Minden évben elvégezték a legszükségesebb javításokat, mely óriási összegeket emésztett fel, ezért 1896-ban a TT úgy döntött, hogy ugyanazon a helyen új, kényelmes menedékházat építenek.

Poprádi-tavi Hegyi Szálló

Poprádi-tavi Hegyi Szálló

A Poprádi-tavi hegyi szálló a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) egyik legtöbb látogatót vonzó völgyében, a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) fekszik, festői környezetben, közvetlenül az erdőhatár szélén megbújó Poprádi-tó (Popradské pleso) nyugati partján. Amint azt neve is mutatja, nem egy apró, kis forgalmú hegyigunyhóról van szó, de azért nem is a Sziléziai-ház kategóriája.

Szoliszkó Menedekház

Szoliszkó Menedekház

A Szoliszkó-menedékház a legfiatalabb tátrai magashegyi menedékház. Az Elülső-Szoliszkó-kúp (Predné Solisko) déli lejtőjén, 1840 m tengerszint feletti magasságban található. Csorbató településről a Szoliszkóra vezető második ülőfelvonóval egyidőben építették meg, ennek felső állomása közelében található. 1944-ben helyezték használatba, de valójában csak 1946-ban fejezték be. Azért építették, hogy menedékként szolgáljon a sízőknek rossz idő esetén. Frissítők vásárlására, valamint közös hálóteremben éjszakázásra adott lehetőséget. Első gondnoka Bujak František volt. A hatvanas években a menedékházat rossz műszaki álapota miatt le akarták bontani. A tátrai hegymászók mentették meg: felújították. Ezután látogatottsága ismét emelkedett. A közös hálóterem rovására az éttermet nagyobbították meg. A menedékház helyén 2003-ban egy új házat építettek.

Téry Menedékház

Téry Menedékház

A magashegyi menedékház 2015 m-es tengerszint feletti magasságban, a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), a Szepesi-Öt-tó (Päť Spišských plies) közelében található. A legmagasabban található egész évben üzemelő turistaház a Magas-Tátrában. A ház 1899-ben épült, kezdetek óta a selmecbányai szegények orvosának, Téry Ödönnek (1856-1917) a nevét viseli.

Zöld-tavi Turistaház

Zöld-tavi Turistaház

A több száz éves turista-hegymászó múlttal rendelkező Magas-Tátra csipkézett gerincei és vadregényes völgyei manapság sem szűkölködnek látogatókban. Nem csoda hát, hogy számos jól felszerelt, komfortos - s épp ezért nagy forgalmú - menedékházat találunk itt. Jelen bejegyzésben az egész hegység talán legfestőibb környezetében található menedékháza kerül górcső alá.

Žiarska Chata Hegyi Turistaház

Žiarska Chata Hegyi Turistaház

A terület turisztikai szempontból vonzó, s felvonóval ellátott kedvelt síterep is. Érdemes megtekinteni a Liptói-havasok áldozataira emlékeztető kegyhelyet is. A Zsári-menedékháztól turistaút vezet a közeli (Šarafiový vodopa) vízeséshez. A turistaháztól három hágóra vezet ösvény. Az 1856 m magasan fekvő Jalóci-hágó (Jalovské sedlo) át a Banikovra, az 1965 m magasan lévő (Smutné sedlo) át a Smutná-völgybe és Rohács-völgybe, az 1947 m magasan fekvő Zsári-hágón (Žiariske sedlo) át a Jamniki-völgybe (Jamnícka dolina) visz a turistaút. Szálláshely jellege: hegyi szálló, üdülő , családi, szállás turisták és hegymászók részére.

Tuti menü